EC erkent BioGrace tool voor broeikasgasemissieberekeningen

Op 1 juni 2013 heeft de Europese Commissie de BioGrace rekentool voor het maken van broeikasgasemissieberekeningen voor de duur van vijf jaar erkend als vrijwillig systeem.

Voortaan kan de BioGrace tool toegepast worden om de broeikasgasemissiereductie van biobrandstoffen te berekenen en aan te tonen dat voldaan is aan de minimumeisen volgens Artikel 17.2 van de Richtlijn hernieuwbare energie (2009/28/EG). Het totale aantal EU erkende duurzaamheidssystemen komt hiermee op 14.

De BioGrace tool

De BioGrace tool, die nu als vrijwillig systeem mag worden toegepast, is ontwikkeld door het EU-gefinancierde project (2010-2013) met dezelfde naam. Dit project is uitgevoerd door een consortium van Europese partijen met als coördinator Agentschap NL. De tool is opgezet als een samenhangende Excel tool die broeikasgasberekeningen voor biobrandstoffen mogelijk maakt. De tool is voorzien van een handleiding voor gebruikers.

Als vrijwillig systeem is BioGrace bedoeld om gebruikt te worden in combinatie met andere vrijwillig of nationale systemen. Dit zijn aanvullende systemen die de andere duurzaamheidscriteria dan het criterium over broeikasgasemissiereductie afdekken en die de traceerbaarheid (massabalanssysteem) en de verificatie regelen. Dit betekent dus, dat indien BioGrace wordt toegepast voor het aantonen dat aan het criterium voor broeikasgasemissiereductie is voldaan, er altijd een aanvullend vrijwillig duurzaamheidssysteem moet worden toegepast om het voldoen aan de overige duurzaamheidscriteria te borgen. Meer informatie over BioGrace is te vinden op de website van het project.

Inwerkingtreding

Het besluit van de Europese Commissie treedt in werking op de 20e dag na publicatie, oftewel 21 juni 2013. Het besluit en de systeemdocumenten zijn te vinden op de website van de Europese Commissie. Daar vindt u ook informatie over de 13 eerder erkende vrijwillige systemen.