Percentage geavanceerde biobrandstoffen in 2012 toegenomen

De hernieuwbare energie die in 2012 in Nederland is geleverd aan vervoer bestond voor meer dan de helft (51%) uit geavanceerde (dubbeltellende) biobrandstoffen. Dit is een substantiƫle toename ten opzichte van de inzet van 40% dubbeltellende biobrandstoffen in 2011. Dit blijkt uit een rapport dat de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft opgesteld.

Rapport

De Staatssecretaris van IenM heeft dit rapport op 6 september ter kennisgeving aan de Tweede Kamer gestuurd. In het rapport staat het totale percentage geleverde hernieuwbare energie aan de Nederlandse vervoersmarkt (inclusief mobiele machines) in 2012 en de eigenschappen van de biobrandstoffen, zoals soort, grondstof en land van herkomst. Ook wordt de totale broeikasgasprestatie in de keten van alle geleverde brandstoffen weergegeven en wordt een vergelijking gemaakt met dezelfde gegevens in 2011.

Doelstelling gehaald

Uit het rapport blijkt verder dat in 2012 de brandstof (benzine en diesel) die geleverd is aan de Nederlandse markt voor vervoer gemiddeld voor 4,54% uit hernieuwbare energie bestond en daarmee is de doelstelling van tenminste 4,5 % duurzame biobrandstoffen gehaald.

Biobrandstoffenbalans

De informatie is gebaseerd op de biobrandstofbalansen die bedrijven in het kader van de regelgeving hernieuwbare energie vervoer en brandstoffen luchtverontreiniging voor maart van dit jaar bij de NEa hebben ingediend. De NEa is sinds 1 januari 2011 de verantwoordelijke uitvoeringsorganisatie voor deze regelgeving.