Consultatie wijziging Besluit energie vervoer 2025 geopend

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opende 10 juni een online consultatie voor aanpassing van het Besluit energie vervoer in 2025. Belanghebbenden kunnen reageren op de voorgestelde aanpassingen die nodig zijn nu de implementatiedatum van de nieuwe herziening van de Hernieuwbare Energierichtlijn (RED-III) is gewijzigd naar 1 januari 2026.

Waarom deze consultatie

Beeld: Bart Haenen

De aanpassing van het Besluit energie vervoer loopt vooruit op de implementatie van de nieuwe herziening van de Hernieuwbare Energierichtlijn (RED-III).

De implementatie van de REDIII zal op 1 januari 2026 in werking treden. Tot die tijd blijft de bestaande wetgeving van kracht. Daarom worden voor het Besluit energie vervoer een aantal maatregelen doorgevoerd.

Aanpassingen Besluit

  1. Verlengen van de opt-in voor zeevaart en luchtvaart. Dit betekent het bieden van de mogelijkheid aan brandstofleveranciers aan deze sectoren om HBE’s te genereren door de inzet van hernieuwbare energiedragers, zonder zelf een verplichting in de systematiek te hebben.
  2. Het implementeren van de regels uit de gedelegeerde handeling voor RFNBO’s per 1 januari 2025, ter vervanging van de huidige inboekmogelijkheden van waterstof en andere RFNBO’s met Garanties van Oorsprong.
  3. Het mogelijk maken van het gebruik van waterstofcontainers voor zee- en binnenvaartschepen binnen de HBE-systematiek.
  4. Het beperken van de spaarmogelijkheden tot 10% voor verplichtinghouders, 4% voor inboekers, en het verlagen van de spaardrempel van 2000 HBE.

Online consultatie

De online consultatie is geopend tot en met 8 juli 2024. Belanghebbenden hebben tot dan de tijd om op de voorgestelde aanpassingen te reageren.

*De NEa is niet betrokken bij de organisatie van de consultatie en heeft geen rol bij de afhandeling van vragen.