Heeft u een brief van de NEa ontvangen over CBAM?

De NEa heeft importeurs van CBAM-goederen een brief gestuurd over de rapportageverplichting voor CBAM en krijgt naar aanleiding daarvan veel vragen. Hier vindt u antwoorden op de meestgestelde vragen naar aanleiding van deze brief.

Beeld: ©Rijksoverheid

Ik begrijp niet wat CBAM is.
Op de website van de NEa vindt u uitgebreide informatie over CBAM, waaronder informatie over het hoe en waarom van CBAM, welke goederen onder CBAM vallen en wat de regels zijn rond het CBAM-rapport.

Waarom heb ik deze brief gekregen?
Als u de brief heeft gekregen, heeft u of uw bedrijf in het derde kwartaal van 2024 CBAM-goederen ter waarde van 150 euro of meer ingevoerd van buiten de EU. Dit betekent dat u een CBAM-rapport moet indienen via het CBAM-register van de Europese Commissie. De deadline voor het indienen van een CBAM-rapport is 31 oktober 2024. Op deze pagina leest u wat er nodig is om een CBAM-rapport in te vullen en hoe u dit indient.

Ik weet niet welke CBAM-goederen ik heb ingevoerd in het derde kwartaal
Of een goed onder CBAM valt, hangt af van de GN-code. Kijk op deze lijst om na te gaan welke goederen CBAM-goederen zijn.

Ik heb volgens mijn administratie geen CBAM-goederen geïmporteerd / Ik maak gebruik van een koeriers- of pakketdienst voor het importeren van goederen en heb geen CBAM-goederen geïmporteerd
U heeft de brief gekregen om u attent te maken op mogelijke CBAM-verplichtingen. De brief is verstuurd op basis van de douaneaangifte van het afgelopen kwartaal. Als u deze brief van de NEa heeft ontvangen, betekent dit dat u volgens de douaneaangifte over het derde kwartaal van dit jaar CBAM-goederen heeft geïmporteerd. Bij het bepalen of goederen onder CBAM vallen, is de douaneaangifte leidend. Als u wilt weten voor welke goederen u een CBAM-rapport moet indienen, kunt u dat zelf nagaan in uw administratie. Doe eventueel ook navraag bij dienstverleners die bij uw douaneproces betrokken zijn.

Als hieruit volgt dat u geen CBAM-goederen heeft geïmporteerd, dient u geen CBAM-rapport in.

Belangrijk:
Blijkt later toch dat u een rapportageverplichting heeft, dan kan de NEa een correctieprocedure starten. U krijgt dan de gelegenheid om een correct CBAM-rapport in te dienen. Op dit moment doet de NEa dit alleen bij meer dan 250 ton ingebedde emissies (ton CO2) per kwartaal. U kunt in het Wegingskader voor 2024 nalezen welke afwegingen de NEa maakt voor zij een correctieprocedure start.

Het lukt niet om te zien of mijn bedrijf CBAM-goederen heeft geïmporteerd, en zo ja welke
De NEa kan geen specifieke informatie geven over de door uw bedrijf ingevoerde goederen, ook de Douane kan u deze gegevens niet geven. U dient in uw eigen administratie of bij uw douanevertegenwoordiger of expediteur na te gaan welke CBAM-goederen in uw douaneaangifte zijn aangegeven.

Als het niet lukt om deze informatie te achterhalen, dan kunt u mogelijk geen CBAM-rapport indienen.

Belangrijk:
Blijkt later toch dat u een rapportageverplichting heeft, dan kan de NEa een correctieprocedure starten. U krijgt dan de gelegenheid om een correct CBAM-rapport in te dienen. Op dit moment doet de NEa dit alleen bij meer dan 250 ton ingebedde emissies (ton CO2) per kwartaal. U kunt in het Wegingskader voor 2024 nalezen welke afwegingen de NEa maakt voor zij een correctieprocedure start.

Ik kan de douaneaangiften niet inzien.
Het kan zijn dat u de douaneaangiften door een andere partij laat doen. Als u geen inzage heeft in deze douaneaangiften, dan moet u zorgen dat u dat krijgt. Als u de douaneaangiften laat doen door een indirect douanevertegenwoordiger, dan kan deze optreden als CBAM-aangever en het CBAM-rapport indienen. Uw indirecte douanevertegenwoordiger moet hier dan wel mee instemmen. Stemt uw indirect douanevertegenwoordiger hier niet mee in, dan bent u zelf de CBAM-aangever. Als u de douaneaangiften door een direct vertegenwoordiger laat doen, bent u altijd zelf de CBAM-aangever.

Ik weet niet zeker of ik een CBAM-rapport moet indienen. Hoe kom ik hier achter?
Met dit stroomschema kunt u nagaan of u een CBAM-rapport moet indienen. De Europese Commissie heeft daarnaast een zelfbeoordelingstool voor CBAM ontwikkeld voor importeurs in de EU. Deze tool geeft u als importeur een overzicht of de geïmporteerde goederen tijdens de overgangsperiode vallen onder CBAM, wat de CBAM-rapportageverplichtingen voor dat specifieke type goederen zijn en waar u meer informatie kunt vinden.

Ik heb mijn indirecte douanevertegenwoordiger gevraagd om het CBAM-rapport in te dienen, wat moet ik doen?
Als uw indirecte douanevertegenwoordiger aantoonbaar heeft ingestemd om op te treden als CBAM-aangever, dan kunt u ervan uitgaan dat deze uw CBAM-aangifte afhandelt. Is dit niet het geval? Dan bent u zelf de CBAM-aangever.

Ik wil wel een CBAM-rapport indienen, maar ik heb nog geen emissiegegevens. Wat moet ik doen?
Dien dan alsnog uiterlijk 31 oktober 2024 een CBAM-rapport in. U kunt dan gebruikmaken van de standaardwaarden van de Europese Commissie ('Default values transitional period'), of in het CBAM-register de optie Actual data not available kiezen. In beide gevallen geeft u in het veld ‘Toepasselijke rapportagemethode’ aan:

  • waarom u nog geen emissiegegevens heeft, en
  • welke acties u heeft ondernomen om de gegevens te krijgen

Hoe log ik in in het CBAM-register?

Om te kunnen inloggen in het CBAM-register, heeft u eHerkenning nodig. Over het aanvragen van eHerkenning en voor antwoorden op vragen over inloggen in het CBAM-register leest u meer op de website van de Douane en in de inloginstructie van de Douane.

Meer informatie

Om u verder te helpen, heeft de NEa verschillende hulpmiddelen gepubliceerd, waaronder:

Heeft u een andere vraag over CBAM? De NEa en de Douane hebben ieder een eigen rol in CBAM. Aan de hand van dit stroomschema kunt u zien waar u met uw vraag over CBAM aan het juiste adres bent.

CBAM helpdesk
De CBAM helpdesk kunt u bereiken door een e-mail te sturen naar cbam@emissieautoriteit.nl. Vanwege drukte is de CBAM helpdesk tijdelijk telefonisch niet bereikbaar.