IenM stelt forfait vast voor toewijzen rode diesel aan mobiele machines

Om de administratieve lasten te beperken, heeft het ministerie van IenM voor 2011 en 2012 een forfait vastgesteld voor de bedrijven die rode diesel uitslaan naar de markt.

Dit houdt in dat ervan uit gegaan wordt dat 65% van de rode diesels is gebruikt als brandstof voor vervoer en mobiele machines en 35% als brandstof voor andere toepassingen. Voor deze 65% van de rode diesel geldt de jaarverplichting, voor de overige 35% niet. U hoeft voor deze standaardsituatie geen bewijs te kunnen laten zien. In de spreadsheets waarmee u uw biobrandstoffenbalans rapporteert, wordt dit percentage automatisch doorberekend.

Bewijzen

Wanneer u meer dan 35% van uw totale uitgeslagen rode diesel niet heeft gebruikt voor vervoer of mobiele machines én u hiervan een administratie heeft bijgehouden, zou het forfait in uw nadeel werken. In dat geval hoeft u geen gebruik te maken van het forfait, maar kunt u de daadwerkelijke verdeling, die van toepassing is op de rode diesel, invullen in het spreadsheet. In de handleiding kunt u lezen hoe u in de spreadsheet een aangepaste berekening uitvoert. In deze situatie moet u de bewijzen voor de bestemming van de rode diesel kunnen tonen als de NEa u daarom verzoekt.

Meer informatie

Meer informatie over de regelgeving van biobrandstoffen en hoe u moet omgaan met het forfait van rode diesel kunt u op onze website vinden.