Groot draagvlak voor vereenvoudigde uitvoering hernieuwbare energie vanaf 2015

Dit was een van de conclusies op de NEa-netwerkdag Hernieuwbare energie en brandstoffen op 19 november. Tijdens deze bijeenkomst hebben sprekers vanuit de NEa, markt en overheid hun licht laten schijnen op de uitgangspunten, de uitvoering en de toekomst van hernieuwbare energie.

De ruim 100 deelnemers kregen een afwisselende mix van invalshoeken gepresenteerd. Dorette Corbey, voorzitter van het bestuur van de NEa, sloot het formele deel af met een aantal conclusies, die breed door de zaal werden gedeeld:

  1. Uit de eerste netwerkdag Hernieuwbare energie en brandstoffen blijkt dat er grote belangstelling en betrokkenheid is voor het onderwerp. Ook “het waarom” staat scherp op ieders netvlies: het aanpakken van het klimaatprobleem door het ontwikkelen en benutten van marktpotenties en innovaties.
  2. Voor de huidige uitvoering zijn duidelijke verbeterpunten door de marktpartijen aangedragen, de belangrijkste zijn:
    Tijdige bekendmaking van aanpassingen van wet- en regelgeving (en zeker niet met terugwerkende kracht reguleren);
    Tijdige publicatie van herziene spreadsheets;
    Meer tijd voor het inleveren van de biobrandstoffenbalans: de wettelijke tijdslimiet - ieder jaar vóór 1 maart- is echt te kort dag: het administratief borgen van duurzaamheid en dubbeltelling van biobrandstoffen vergt meer tijd. Een dubbele deadline is beter: één voor de balans en een, een maand later, om te voldoen aan de verplichtingen.
  3. Bedrijven die met de NEa te maken hebben, hebben een positief beeld van de aanpak en de deskundigheid van NEa.
  4. Er is een sterke oproep vanuit de markt om voorspelbaar en transparant beleid te formuleren, alleen dan zal het bedrijfsleven bereid zijn om investeringen te plegen en risico’s aan te gaan. "Halverwege het zebrapad moet het stoplicht niet opeens op rood gaan. Het is aan de politiek om duidelijkheid en een stabiel kader te scheppen."
  5. 5.Bedenk voor de evaluatie van het huidige beleid waar hernieuwbare energie voor dient: het is een middel voor beperking van broeikasgasemissies. "Stuur daarom bij voorkeur alleen op reductie van CO2-emissies en niet op volumes hernieuwbare brandstof." Hiermee beloon je tevens de 'betere biobrandstoffen'. Verleg de focus langzamerhand ook meer naar de fossiele brandstoffen.
  6. Er bestaat een groot draagvlak voor het nieuwe uitvoeringssysteem 2015: meer transparantie en minder uitvoeringslasten. Maar we moeten ons er van bewust zijn dat er geen Nederlandse brandstoffenmarkt bestaat, er is een Europese en zelfs een mondiale markt. Richt de aandacht daarom ook op Europa en niet op Nederland alleen! Zorg dat het Nederlandse systeem 2015 wordt geborgd in Europa en als Europese maatstaf en voorbeeld gaat dienen.
  7. Bedrijven willen duurzaam. Het verder ontwikkelen van het Europees beleid is een gedeelde uitdaging van beleid, marktpartijen en toezichthouder. De evaluatie van de RED (2015) biedt de kans om hierin gezamenlijk op te trekken.

De presentaties van de verschillende sprekers kunt u vinden op deze website.