Twee bedrijven in overtreding vanwege inleveren onvoldoende rechten

Van de 450 Nederlandse bedrijven die aan het EU ETS deelnemen en handelsjaar 2013 moesten afsluiten, hangt twee bedrijven een boete boven het hoofd voor het niet of onvoldoende inleveren van rechten.

Het handelsjaar 2013 was het eerste jaar van de derde handelsperiode (2013-2020) waarover bedrijven hun CO2-uitstoot moestenrapporteren en voldoende rechten moesten inleveren om deze uitstoot te vereffenen.

Nalevingshulp van de NEa

Vanwege nieuwe regelgeving in de derde handelsperiode heeft de NEa extra moeite gestoken in het voorlichten van de bedrijven. Met name de nieuwe regels die gelden voor het uitvoeren van nalevingshandelingen in het EU-register bleken lastig voor de bedrijven. Door de ondersteuning van de NEa zijn vele tientallen overtredingen met grote financiële gevolgen voorkomen.  

NOx-handelsjaar 100% nageleefd

Alle bedrijven die deelnamen aan NOx-emissiehandel hebben over 2013, het laatste jaar van NOx-emissiehandel, voldaan aan de rapportage- en inleverplicht. Opvallend aan de afsluiting van NOx-emissiehandel was dat in 2013 minder NOx-emissierechten zijn opgebouwd dan er aan NOx is uitgestoten. Dit is voor het eerst sinds het begin van emissiehandel in 2005.

Buitenkant van een kas, een smalle pijp steekt erbovenuit waar rook uit komt.
Beeld: ©NEa

Publicatie emissiecijfers 2013

De NEa heeft op 15 mei de actuele CO2- en NOx-emissiecijfers per bedrijf gepubliceerd. De CO2-emissiecijfers van alle Europese bedrijven die aan het Europese emissiehandelssysteem deelnemen, zijn op de website van de Europese Commissie te vinden.