Aanpassing carbon leakage lijst per 1-1-2015

De lijst van sectoren die zijn blootgesteld aan een significant risico op carbon leakage wijzigt per 1 januari 2015. Er worden zowel sectoren verwijderd als toegevoegd ten opzichte van de bestaande lijst.

De Europese Commissie heeft de ontwerpversie van de nieuwe lijst gepubliceerd en zal deze in het najaar van 2014 definitief vaststellen.

Gevolgen voor gratis toewijzing

Voor sectoren die nu nieuw zijn opgenomen op de lijst of sectoren die zijn verwijderd, kan de toewijzing van gratis emissierechten veranderen. Voor sectoren die zijn verwijderd en dus niet blootstaan aan het risico op carbon leakage, wordt de gratis toewijzing jaarlijks verminderd.

Nieuwe codes

De nieuwe lijst maakt in tegenstelling tot eerdere lijsten gebruik van PRODCOM 2010/NACE v2.0-codes. Dit betekent dat iedere inrichting met een toewijzing van gratis rechten nu opnieuw moet nagaan wat de carbon leakage status is van de activiteiten waarvoor de gratis toewijzing is verkregen.

Informeer de NEa

Wanneer u denkt dat de NEa de toewijzing voor uw inrichting op basis van de nieuwe lijst moet aanpassen, dan kunt u dit kenbaar maken aan de Helpdesk NEa, via e-mail: info@emissieautoriteit.nl. U hoeft nog geen aangepaste activiteitsgegevens aan te leveren. De NEa zal u dan verder informeren over de voor u te volgen procedure.

Drie rokende schoorstenen tegen een blauwe lucht
Beeld: ©NEa