Emissiehandel uitgebreid en aangescherpt

Het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) vormt de hoeksteen van het Europese Klimaatbeleid. De Europese Unie heeft de laatste jaren gewerkt aan versterking van het EU ETS. In het rapport 'Voortgang emissiehandel' dat de NEa jaarlijks opstelt en vandaag op haar website heeft gepubliceerd, zijn de eerste effecten van de aanpassingen duidelijk zichtbaar. 

Uitbreiding aantal bedrijven

De belangrijkste wijzigingen in de regelgeving vanaf 2013 zijn ten eerste de uitbreiding van het aantal bedrijven dat inmiddels onder de reikwijdte van het EU ETS is komen te vallen. Ten tweede de vermindering van het aantal gratis verstrekte emissierechten.

Uitbreiding reikwijdte

Het EU ETS is het afgelopen jaar uitgebreid met honderd Nederlandse bedrijven. Het gaat onder meer om bedrijven uit de asfalt- en aluminiumsector. Als gevolg van deze uitbreiding vallen nu ruim 450 bedrijven in Nederland onder het EU ETS. De oude groep bedrijven bestaat uit de energie-intensieve industrie, zoals elektriciteitcentrales en de chemische industrie. De bedrijven die aan het EU ETS deelnemen helpen daarmee actief mee om de uitstoot van broeikasgassen onder het toegestane plafond te houden. In Nederland zorgt de Nederlandse Emissieautoriteit ervoor dat deze bedrijven goed op de hoogte zijn van alle regels en dat voldaan wordt aan de gestelde eisen.

Uitstoot Nederland

Het percentage van de totale Nederlandse uitstoot die deze groep vertegenwoordigt, ligt door de uitbreiding op 45%. De overige 55% wordt uitgestoten door andere sectoren, zoals verkeer, landbouw en gebouwde omgeving. Deze sectoren krijgen geen jaarlijkse rekening van hun uitstoot gepresenteerd. De verwachte toekomstige ontwikkeling van de uitstoot van broeikassen, inclusief die van Nederlandse bedrijven die deelnemen aan ETS, zal in oktober 2014 verschijnen in de Nationale Energie Verkenning van ECN, PBL, CBS en RVO.

Minder gratis emissierechten verstrekt

In het verleden werd het quotum van emissierechten vrijwel volledig gratis verstrekt aan de EU ETS bedrijven. Als gevolg van aangescherpte nieuwe Europese regels wordt in de 3e fase (2013-2020) van het EU ETS nog maar 50% van het totale aanbod emissierechten gratis verstrekt. Deze aanscherping heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven in 2013 onvoldoende of soms zelfs geen gratis emissierechten hebben ontvangen om hun uitstoot te kunnen compenseren. Om toch aan deze verplichting te kunnen voldoen, moeten de bedrijven extra emissierechten via veilingen, beurzen of andere bedrijven aankopen.

Rapport 'Voortgang Emissiehandel'

De NEa stelt op basis van de bedrijfsrapportages jaarlijks het rapport 'Voortgang Emissiehandel' op met de resultaten van de bedrijven die aan het EU ETS deelnemen.