Inzet geavanceerde biobrandstoffen in 2013 gestegen

Uit de rapportage naleving Hernieuwbare energie 2013 dat de NEa vandaag heeft gepubliceerd, blijkt dat in 2013 meer geavanceerde biobrandstoffen zijn geleverd aan vervoer in Nederland, dat wil zeggen biobrandstoffen uit afvalstoffen en residuen. 

In 2013 is 60% geavanceerde biobrandstoffen ingezet. Dit is een substantiële toename ten opzichte van de inzet van 51% geavanceerde biobrandstoffen in 2012 en 40% in 2011.

CO2-uitstoot afgenomen

De broeikasgasprestaties over de gehele keten van alle geleverde brandstoffen aan vervoer zijn verbeterd. De gemiddelde broeikasgasuitstoot was 1,9% lager dan de Europese referentiewaarde van 88,3 g CO2-eq/MJ. Dit is een verbetering ten opzichte van 2012, toen de gemiddelde broeikasgasemissie 1,7% onder de Europese waarde lag.

De rapportage is gebaseerd op de informatie uit ingediende biobrandstoffenbalansen over het voorgaande jaar, die registratieplichtige bedrijven voor 1 april moeten indienen bij de NEa.

In 2013 moest minimaal 5% van de energie-inhoud van de totale hoeveelheid benzine, diesel en vloeibare biobrandstoffen bestemd voor de Nederlandse vervoersmarkt, bestaan uit hernieuwbare energie.

Benzinepomp met drie opties, met op de achtergrond een grasveld en blauwe lucht.
Beeld: ©NEa