Doelgroepbepaling

De inframarginale elektriciteitsheffing (IME) wordt geheven over de marktinkomsten uit elektriciteit die in Nederland is opgewekt met behulp van een inframarginale energiebron of steenkool, met productie-installatie(s) met een geïnstalleerd vermogen van 1 megawatt of meer en die is ingevoed op het elektriciteitsnet of een directe lijn: IME Wet art. 3 lid 1.

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) is samen met de Belastingdienst belast met de uitvoering van deze wet en heeft de gegevens van de netbeheerders verzameld en gebruikt om tot een bepaling van de doelgroep te komen voor de IME. Onder Definities doelgroepbepaling leest u welke criteria gehanteerd zijn.

Meer informatie over de doelgroepbepaling en eventuele bedenkingen of dat wel of niet van toepassing is op uw onderneming, leest u verderop onder het kopje “Melding onjuiste doelgroepbepaling”.  

Geïnstalleerd vermogen

Het geïnstalleerd vermogen betreft de maximumcapaciteit, bedoeld in artikel 2, onderdeel 16, van verordening (EU) 2016/631 van een productie-installatie, zoals die is aangesloten op het elektriciteitsnet of een directe lijn. Ongeacht of één of meerdere producenten met een productie-installatie elektriciteit opwekken wordt bij de toepassing van de wet het geïnstalleerd vermogen van de productie-installatie als geheel in aanmerking genomen.

Het centraal aansluitingenregister van de netbeheerders is leidend voor de bepaling van het geïnstalleerd vermogen. Het aansluitingenregister (ofwel: Centrale Registratie van Systeemelementen—CERES), zoals bedoeld in artikel 13.31 van de Netcode elektriciteit, vermeldt van de productie-eenheden achter de aansluiting de maximumcapaciteit zoals bedoeld in artikel artikel 2, onderdeel 16, van verordening (EU) 2016/631.

Het gaat om het totaal geïnstalleerd vermogen van alle relevante productie-installaties op één aansluiting.

Voorbeeld

Een elektriciteitsproducent die drie zonne-energie productie-installaties heeft met elk een geïnstalleerd vermogen van 0,4MW (samen 1,2MW) die bovendien zijn aangesloten zijn op dezelfde netaansluiting, is dus belastingplichtig onder de Inframarginale Elektriciteitsheffing (IME).

Indien deze drie installaties op drie verschillende netaansluitingen zijn aangesloten dan is de IME niet van toepassing. Indien er meerdere verbindingen zijn tussen het elektriciteitsnet en dezelfde onroerende zaak (WOZ-object), dan is er volgens de elektriciteitswet veelal sprake van één aansluiting.

In sommige gevallen kan er zelfs bij meerdere afgegeven WOZ-beschikkingen op dezelfde locatie sprake zijn van één netaansluiting (en derhalve één WOZ-object). Wederom is hier het aansluitingenregister van de netbeheerders leidend.

Melding onjuiste doelgroepbepaling

Heeft u onlangs van de NEa een brief ontvangen, die aangeeft dat u tot de voorlopige doelgroepselectie behoort en is dat volgens u ten onrechte, dan kunt u hier melding van maken door dit formulier in te vullen. U moet het formulier ondertekenen en tevens verklaren dat u het naar waarheid ingevuld heeft.

U kunt hierbij gebruik maken van de beslisboom en bijbehorende definities om te bepalen of uw organisatie wel of niet tot de doelgroep van de Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing behoort.

Na de ontvangst van uw melding, beoordeelt de NEa slechts marginaal of u tot de doelgroep behoort. Indien uit deze toets voorlopig volgt dat uw organisatie geen producent is als bedoeld in de Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing, dan zal de Belastingdienst uw organisatie niet uitnodigen tot het doen van aangifte. Op een later moment zal de NEa uw melding volledig toetsen.

Dat betekent ook, dat wanneer de Belastingdienst uw organisatie wel door tot het doen van aangifte uitnodigt, de NEa van mening is dat uw organisatie tot de doelgroep behoort.

Meer informatie hierover vindt u in onze pagina met Veelgestelde vragen, onder het kopje Doelgroep.

Let op: het ten onrechte maken van een melding onjuiste doelgroepbepaling kan leiden tot extra kosten in een latere fase van de uitvoering, wanneer blijkt dat u toch IME-plichtig bent.

Rechtsbescherming

Er is geen bezwaar mogelijk tegen het oordeel van de NEa of uw organisatie tot de doelgroep van de Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing valt. Niettemin raadt de NEa u aan om toch een melding 'onjuiste doelgroepbepaling' te doen, wanneer u denkt dat uw organisatie niet onder de reikwijdte van de wet valt. 

Doet u geen melding 'onjuiste doelgroepbepaling', maar bent u toch van mening dat uw organisatie niet tot de doelgroep van de wet behoort? Dan kunt u de uitnodiging van de Belastingdienst tot het doen van aangifte én het verzoek van de NEa tot het indienen van een marktinkomstenverslag afwachten. In het verzoek van de NEa staat hoe u duidelijk kunt maken dat de Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing niet van toepassing is op uw organisatie. Ook leest u daarin hoe u andere bedenkingen kunt uiten.