Verplicht format
Bedrijven zijn verplicht om het emissieverslag in het EHP op te stellen.
- Het EHP heeft in het emissieverslag informatie uit het actuele monitoringsplan opgenomen.
- Bedrijven moeten deze informatie controleren en, indien nodig, aanpassen.
- Bedrijven moeten daarnaast informatie die niet bij het EHP bekend is, in het emissieverslag invullen, zoals de waarden van de activitieitsgegevens en van de berekeningsfactoren.
- Het EHP zorgt voor een volledige invoer van alle verplichte velden. Pas wanneer alle verplichte velden zijn ingevuld, kan het emissieverslag ter verificatie naar de verificateur opgestuurd worden.
Naast correct gerapporteerde CO2-emissies is ook de kwaliteit van de overige gerapporteerde informatie van belang. De rapportage moet volledig en juist zijn, wat in elk geval betekent dat voor alle bronstromen de activiteitsgegevens met de correcte eenheden en de juiste berekeningsfactoren moeten zijn gerapporteerd. Bovendien moet de informatie consistent zijn met het monitoringplan (MP) en de gerapporteerde gegevens van voorgaande jaren. Mocht het emissieverslag niet consistent zijn met het Monitoringsplan dan moet er een wijziging van het MP worden gemeld in het EHP.
Wijzigingen vanwege herziene monitoringsverordening per 1-1-2021
Het emissieverslag is inhoudelijk op enkele punten gewijzigd vanwege de herziene monitoringsverordening. Bij installaties die carbonaten monitoren in de sectoren glas, keramiek en kalk kan voorkomen in het emissieverslag op installatieomschrijving dat een source stream type nog niet correct is vastgelegd in het monitoringsplan. In dat geval selecteert u uit de dropdownlijst het correcte type. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de helpdesk NEa.
Emissieverslag invullen met Gasport
Gasport levert sinds eind 2019 geen gegevens meer over aardgasverbruik in Nm3. In het emissieverslag moet u wel het aantal gemeten Nm3 opgeven. Het aantal gemeten Nm3 kunt u bepalen door het aantal joule te delen door de calorische waarde. Voor deze berekeningen kunt u de emissiefactor en calorische waarde gebruiken die u heeft opgegeven in uw monitoringsplan.
Twee rekenvoorbeelden:
Van MJ naar Nm3:
Gebaseerd op de energetische waarde van het verbruikte aardgas kunt u het aantal normaalkuub groninger kwaliteit (Nm3) aardgas berekenen. Hiervoor gebruikt u de standaardwaarden NIR. De calorische onderwaarde in de NIR is 31,65 MJ/Nm3. De juiste rekensom is dan:
2000 MJ/31,65 MJ/Nm3 = 63,19 Nm3
Let op: In het ETS wordt de calorische bovenwaarde niet gebruikt. Deze berekening maakt daarom gebruik van de calorische onderwaarde.
Van MJ naar CO2-uitstoot:
Volgens Gasport heeft u dit jaar 2000 MJ verbruikt. Om de bijbehorende CO2-uitstoot te berekenen gebruikt u de jaarlijks vastgestelde emissiefactor, die is voor dit rekenvoorbeeld vastgesteld op 56,6 kg/GJ (let op de eenheden). De juiste rekensom is dan:
2000 MJ/1000 = 2 GJ
2 GJ * 56,6 kg/GJ = 113,2 kg CO2
113,2 kg CO2/1000 = 0,1132 ton CO2