De NEa is een zogenaamd klein zelfstandig bestuursorgaan (zbo). Dat betekent dat het bestuur een zbo is, terwijl de werkorganisatie een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is. De belangrijkste opdrachtgevers van de organisatie zijn de ministeries van EZK en Infrastructuur en Waterstaat (IenW). De NEa is gevestigd in Den Haag en telt ruim 100 medewerkers. Hieronder leest u meer over de opbouw van onze organisatie, de taken en de uitvoering.
Taken
De NEa kiest consequent voor een aanpak die rust op drie pijlers:
De drie pijlers vormen samen de algemene nalevingsstrategie.
Deze nalevingsstrategie (NLS) van de NEa vormt het beleid dat de NEa in haar rol als toezichthoudende organisatie hanteert in haar streven om compliant gedrag (naleving) te bewerkstellingen. Met de nalevingsstrategie beoogt de NEa de activiteiten die de NEa uitvoert om de doelgroep tot naleving te bewegen, in samenhang uit te voeren. Deze samenhang is nodig om effectief en zo efficiënt mogelijk te kunnen opereren.
De volledige nalevingsstrategie is te dowloaden via deze pagina.
Afhankelijk van de wettelijke bevoegdheid is de NEa meer of minder uitvoerder dan wel toezichthouder.
Drie domeinen
Binnen de NEa bestaan er drie domeinen: Emissiehandel, Energie voor Vervoer en Serviceverlening & Organisatie. Elk domein heeft een eigen afdelingshoofd. Deze afdelingshoofden vormen samen het managementteam. Het bestuur van de NEa bestaat uit drie bestuursleden die eindverantwoordelijk zijn. Meer over het bestuur vindt u hier.
Wat doen de verschillende domeinen bij de NEa?
Het domein Emissiehandel ondersteunt de uitvoering van het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) in Nederland en houdt daar toezicht op. De medewerkers van Emissiehandel:
geven voorlichting aan de circa 400 deelnemers aan het EU ETS
verlenen vergunningen en behandelen meldingen
beheren het Nederlandse deel van het Europese EU ETS-register
voeren berekeningen uit voor de toewijzing van gratis emissierechten
veilen Nederlandse emissierechten
controleren (ter plaatse) of deelnemers hun uitstoot bepalen en rapporteren volgens een goedgekeurd monitoringsplan
leggen sancties op als dat nodig is
rapporteren over resultaten
adviseren beleid over uitvoeringsconsequenties
innen en waarborgen de CO2-heffing voor de industrie
Het domein Energie voor Vervoer ondersteunt de uitvoeringssystematiek Energie voor Vervoer (EV) in Nederland en houdt daar toezicht op. Daarnaast valt onder dit domein het toezicht op bijstook met vaste biomassa. De medewerkers van Energie voor Vervoer:
geven voorlichting aan de ongeveer 89 deelnemers aan EV
beheren het Register Energie voor Vervoer
controleren (ter plaatse) of deelnemers leveringen van brandstoffen en hernieuwbare energie aan de vervoersmarkt correct opgeven
leggen sancties op als dat nodig is
beoordelen verzoeken tot dubbeltelling van biobrandstoffen
rapporteren over resultaten
adviseren beleidmakers over uitvoeringsconsequenties
ziet toe op de naleving van de duurzaamheidseisen bij het gebruik van vaste biomassa bij de productie van energie
Het domein Serviceverlening & Organisatie ondersteunt, faciliteert en adviseert de andere domeinen en het management over onder meer financiën, ICT, planning en control, kwaliteitsmanagement, communicatie en strategische ontwikkelingen. Binnen dit domein vallen ook het secretariaat, de ondersteuning van het bestuur en managementteam en de NEa Helpdesk, waar bedrijven terechtkunnen met vragen en voor praktische ondersteuning.