Toezicht en handhaving

De NEa houdt toezicht op de verplichting om na afloop van elk kwartaal een CBAM-rapport in te dienen. Als de CBAM-aangever deze verplichting overtreedt, kan de NEa handhaven. Op deze pagina vindt u hier meer informatie over.

Beeld: ©NEa
Schematisch weergegeven, ziet het proces van toezicht en handhaving in de overgangsperiode van CBAM er als volgt uit.

Toezicht

De Europese Commissie controleert de CBAM-rapporten die in het CBAM-register worden ingediend. Zij vergelijkt de gegevens uit de rapporten met de aangiftes tot invoer van de Douane. Daarnaast voert zij gerichte en steekproefsgewijze controles op de rapporten uit. 

Vervolgens informeert de Europese Commissie de NEa over de onregelmatigheden die zij heeft geconstateerd bij de CBAM-aangevers die in Nederland zijn gevestigd. Zij stuurt de NEa dan een lijst met de CBAM-aangevers die volgens haar ten onrechte geen CBAM-rapport hebben ingediend. Ook stuurt zij de NEa de CBAM-rapporten die volgens haar onvolledig of onjuist zijn. 

De NEa gebruikt de informatie van de Europese Commissie als basis voor haar toezicht. Zo kan zij onderzoeken of de CBAM-aangevers die op de lijst van de Europese Commissie staan inderdaad verplicht waren om een CBAM-rapport in te dienen. Daarnaast kan zij onderzoeken of de rapporten die de Europese Commissie heeft doorgestuurd, volledig en in overeenstemming met de regels zijn.

Handhaving

De NEa heeft de bevoegdheid om een correctieprocedure te starten als een CBAM-aangever ten onrechte geen rapport heeft ingediend, of als het ingediende rapport niet voldoet aan de regels. In een correctieprocedure moet een CBAM-aangever alsnog een CBAM-rapport of een correctie daarop indienen. De NEa kan in lichtere gevallen ook volstaan met het waarschuwen of informeren van de CBAM-aangever. 

Als de NEa een correctieprocedure start, krijgt de CBAM-aangever een termijn om alsnog een CBAM-rapport of een correctie daarop in te dienen. Deze moet dan het nodige doen om de emissiegegevens die hiervoor nodig zijn te krijgen. Doet de CBAM-aangever dit niet, dan legt de NEa een boete op. De hoogte van deze boete ligt tussen de €10 en €50 per ton CO2 die niet is gerapporteerd.

Welk maatregel de NEa in een individueel geval neemt, bepaalt zij op basis van een weging van de omstandigheden van het geval. Bij deze weging past zij het Wegingskader handhaving rapportageverplichting CBAM toe.