Toezicht op leveringsketen biobrandstoffen

Sinds 1 januari 2022 houdt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) ook toezicht op de leveringsketen van biobrandstoffen. In Nederland gevestigde bedrijven binnen deze leveringsketen vallen onder het toezicht van de NEa. Ketentoezicht is een extra taak naast het toezicht op de leveringen biobrandstof aan de Nederlandse markt.  

Leveringsketen biobrandstoffen

We houden toezicht op de gehele keten van bedrijven die betrokken zijn bij het leveren van hernieuwbare energie aan de Nederlandse vervoerssector. Dit zijn bedrijven die gecertificeerd zijn voor een duurzaamheidsschema en omvat:

Producenten van biobrandstof

  • Producenten van brandstof en (hernieuwbare)energie

Tussenhandelaren van grondstof en biobrandstof

  • Leveranciers van brandstof en (hernieuwbare)energie

Duurzaam gecertificeerde bedrijven die handelen in grondstoffen voor gebruik in biobrandstoffen.

  • Gecertificeerde ondernemingen in de keten, zonder jaar- en reductieverplichting
    (bijvoorbeeld: inzamelaar van grondstoffen, opslaglocaties)

Certificering tonen de duurzaamheid biobrandstoffen aan.

  • Certificeringsbureaus*
    (keurmerk voor deelname duurzaamheidssysteem)
*Het duurzaamheidscertificaat wordt aan het bedrijf uitgegereikt door een conformiteitsbeoordelingsinstantie (CBI), in deze context ook wel certification body genoemd. De NEa houdt ook toezicht op de werkzaamheden van deze CBIs.

Risicogericht toezicht

We voeren ons toezicht 'risicogericht' uit. Dit betekent dat ons toezicht zich richt op situaties en bedrijven waarbij het risico op omissies, tekortkomingen of een overtreding van de wettelijke eisen het grootst is.

Hiervoor gebruikt de NEa verschillende relevante interne en externe informatiebronnen:

  • informatie van- en contact met brancheverenigingen en andere toezichthoudende instanties, zoals de NVWA, ILenT en de omgevingsdiensten;
  • informatie uit het AMICE portaal van het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen;
  • informatie vanuit CBIs of de duurzaamheidsschema’s zelf;
  • signalen via ons meldpunt en vanuit de media.

Inspectiebezoek

  • Inspecties zijn altijd op locatie;
  • Onze inspecteurs controleren of de gecertificeerde onderneming conform de schemavereisten een kloppende massbalans voert over duurzame grondstof en biobrandstof;
  • Onze inspecteurs controlen daarom de massabalans onder andere aan de hand van de bijbehorende duurzaamheidsbewijzen,  weegbonnen, facturen en contracten;
  • Een rondleiding over het bedrijfsterrein is gebruikelijk. Onze inspecteurs toetsen de beschreven logistieke opzet aan de beschikbare faciliteiten op locatie;
  • De inspecteur kan monsters nemen van de aanwezige grondstof of biobrandstof. Dit kan ook onaangekondigd.

Handhaving

De NEa verwacht van een gecertificeerde onderneming dat deze handelt volgens de regels van het duurzaamheidsschema waarvoor zij een certificaat hebben. De NEa is bevoegd om een boete of last onder dwangsom op te leggen als blijkt dat een bedrijf dat niet doet.

In het geval de inspecteur (vermoedens van) fraude constateert doet de NEa aangifte bij het OM.

Belang van ketentoezicht

Toezicht op de naleving van de wettelijke eisen voor de systematiek hernieuwbare Energie voor Vervoer is van belang, omdat het bijdraagt aan:

  • Vertrouwen in de resultaten
    Een representatief beeld van het aandeel hernieuwbare energie in vervoer en transport in Nederland. En daarmee of de nationale- en Europese doelstellingen voor het gebruik van duurzame energie voor vervoer en transport worden behaald.
  • Vertrouwen in de systematiek van hernieuwbare energie en een gelijk speelveld voor bedrijven
    Door ketenpartijen te controleren op duurzaamheid wordt er toegezien op de biobrandstoffenmarkt en wordt de integriteit van de systematiek hernieuwbare Energie voor Vervoer bewaakt.