Boeterapport hernieuwbare energie #02 - 2024

Het bestuur van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) heeft een boete opgelegd aan een onderneming, omdat deze de Garanties van Oorsprong (GVO) niet voorafgaand aan de inboeking heeft overgemaakt. De NEa geeft de onderneming hiervoor een boete van € 12.530,38.

De overtreding

De onderneming  heeft inboekingen gedaan in het Register energie vervoer (REV) van gasleveringen aan vervoer in 2022, waarbij GVO nummers zijn opgevoerd. De GVO’s zijn echter niet voorafgaand aan de inboeking overgemaakt op de NEa rekening in het Vertogas register.

Dit is een overtreding van artikel 9.7.4.1, eerste lid  onder b van de Wet milieubeheer (Wm) in samenhang met artikel 9.7.4.5 van de Wm in samenhang met artikel 7 eerste lid en vijfde lid en lid 5 van de Regeling energie vervoer.

Het gaat om 60.243 hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s).

De GVO’s hadden een geldigheid binnen de leveringsperiode en waren in principe inzetbaar, mits tijdig overgeboekt naar NEa. Op het moment van constatering waren de betreffende GVO’s echter verlopen, waardoor het overboeken naar de NEa rekening in het Vertogas-register niet meer kon plaatsvinden.

Boetehoogte

Het bestuur heeft op grond van artikel 18.16s, eerste lid, van de Wm, en met toepassing van de Boetesystematiek Energie voor Vervoer een boete van € 12.530,38 aan het bedrijf opgelegd. Het bestuur van de NEa heeft daarbij in aanmerking genomen dat de overtreding* leidt tot een ernstige aantasting van het vertrouwen in het functioneren van het systeem van HBE’s.

De overtreding wordt daarom als ernstig beschouwd. Het bestuur heeft daarbij ook in aanmerking genomen dat het bedrijf de overtreding uit eigen beweging heeft gemeld en maatregelen heeft genomen om de overtreding in de toekomst te voorkomen. Het gaat om een incidentele inboekovertreding die wel in lijn is met het doel van de wet, omdat de GVO’s op het moment van de inboeking in het REV geldig waren.

Volgens het bestuur is € 12.530,38 een passend boetebedrag gezien de aard en ernst van de overtreding.

* Overtreding van artikel 9.7.4.1, eerste lid, onder b, van de Wm, in samenhang met artikel 9.7.4.5 van de Wm, in samenhang met artikel 7, eerste en vijfde lid, van de Regeling energie vervoer.